BREAKING

23 Οκτ 2012

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου (1450 - 1756)
            Είναι ο ιστορικότερος Ναός του χωριού μας. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού πάνω από την  πλατεία και αποτελεί την πρώτη εκκλησία από την ίδρυση του χωριού στη σημερινή θέση περί το 1450. Η παράδοση αναφέρει ότι όταν το χωριό μεταφέρθηκε στη σημερινή θέση από τη θέση παλιοχώρι  (Παλιοβετερνίκ), οι κάτοικοι έχτισαν το ναό του αγίου Νικολάου.
Ο αρχικός ναός ήταν μικρός  διαστάσεων 5μ. x 8μ. και κάλυπτε τις ανάγκες των πρώτων κατοίκων. Τμήμα του ναού αυτού, αποτελεί και τμήμα του σημερινού ναού. Ειδικότερα όταν το 1756 χτίστηκε ο σημερινός ναός, αποτέλεσε επέκταση του υφιστάμενου ναού διατηρώντας από τον παλαιό την αχιβάδα του ιερού με τις τοιχογραφίες και την αγία τράπεζα καθώς και τμήμα του νοτίου τοίχου. Έτσι στο σημερινό ναό στην ανατολική πλευρά υπάρχουν δύο αχιβάδες, η μεγάλη (1756) και η μικρή (1450).
            Ο σημερινός ναός του αγίου Νικολάου χτίστηκε το 1756, όπως μαρτυρεί η επιγραφή στο νότιο τοίχο ψηλά στο κέντρο, με την έλευση στο χωριό της οικογένειας του Χατζηπέτρου και την οικιστική και οικονομική ανάπτυξη του οικισμού. Τότε υπήρχε ήδη και ο ναός του αγίου Δημητρίου και αποτελούσε δεύτερο ενοριακό ναό.
            Ο ναός είναι λιθόκτιστος διατάσεων 12μ. x 25μ. με στέγη από σχιστόλιθο. Εξωτερικά είναι μονόκλιτος ενώ εσωτερικά φέρει δύο κιονοστοιχίες που χωρίζουν το ναό σε τρία κλίτη, ενώ διακοσμημένος με τοιχογραφίες σε φρέσκο (νωπογραφίες) της εποχής της ανοικοδόμησής του, με ανάγλυφα φωτοστέφανα, και σημαντικές φορητές εικόνες του 1881 ζωγραφισμένες στην Οδησσό της Ρωσίας. Το τέμπλο είναι του 1908. Εξωτερικά, στη νότια πλευρά υπάρχει χαγιάτι και μεγάλη αυλή. Ο νότιος τοίχος φέρει πολεμίστρες.
             Ο ναός κάηκε το 1823 από τον τουρκαλβανό Δεβέναγα Σελιχτάρ Μπόδα, όταν αυτός κατάστρεψε όλη την περιοχή. Παρ’ όλη τη ζημιά που υπέστη από την πυρκαγιά και την φθορά του χρόνου, καθώς στεγάστηκε το 1850-1855 (μετά 30 χρόνια) αποτελεί το αρχαιότερο τοιχογραφημένο χριστιανικό ναό της περιοχής του Ασπροποτάμου, με τις τοιχογραφίες του να ακτινοβολούν την γλυκύτητα και την αγιότητα των εικονιζόμενων μορφών. Το καμπαναριό είναι του 1908.
Έχει υποστεί μετατροπές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του, σε διάφορες περιόδους, με το χτίσιμο των δύο κεντρικών θολωτών πορτών( για να μην τον μετατρέψουν οι τούρκοι σε σταύλο), το άνοιγμα της σημερινής μικρής θολωτής πόρτας. Σημαντικότερη επέμβαση υπήρξε εκείνη του 1955 στο γυναικωνίτη, όπου χάλασε ο όροφος και η μεσοτοιχία με τον κυρίως ναό και ολοκληρώθηκε με την αυθαίρετη αγιογράφησή του, το 2006 με αγιογραφίες που δε συνάδουν με τις παλαιές του κυρίως ναού. Ο ναός πανηγυρίζει στις  6 Δεκεμβρίου.


                                                                                          Συντάκτης : Κώστας Χριπάτσιος 

About " "

Ο Μορφωτικός και Ευεργετικός Σύλλογος Νεραϊδοχωρίου Τρικάλων «Η ΝΕΡΑΙΔΑ» ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1980. Από τότε έως και σήμερα έχει προσφέρει σημαντικό έργο στην περιοχή και τους κατοίκους της. Ο σκοπός του συλλόγου είναι η προβολή του Νεραϊδοχωρίου Τρικάλων. Η διάδοση της αγάπης για την φύση και την Ελληνική ύπαιθρο. Η διάσωση και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Και η ανάπτυξη των φιλικών δεσμών, τόσο μεταξύ των μελλών του Συλλόγου, όσο και μεταξύ όλων αυτών που για κάποιο λόγω, μέσα τους, νιώθουνε ή είναι Νεραϊδοχωρίτες.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2013 VeTeRnIkO