BREAKING

1 Νοε 2012

ΔΡΟΜΟΙ - ΓΕΦΥΡΙΑΠΕΤΡΙΝΗ ΓΕΦΥΡΑ (ΚΑΜΑΡΑ ΣΜΙΞΗΣ) 

Στο χωριό υπάρχει μία πέτρινη μονότοξη γέφυρα, γνωστή στους χωριανούς ως  «Καμάρα» ή κατά τις πινακίδες σήμανσης ως «Γέφυρα Χατζηπέτρου». Η γέφυρα βρίσκεται κάτω από το χωριό στη θέση «Σμίξη», είναι μονότοξη, ανοίγματος περίπου 12-15μ. κατασκευασμένη από ασβεστόλιθο,  με κατεύθυνση ανατολή – δύση και  εδράζεται ανατολικά σε βράχο στην όχθη του ποταμού και δυτικά σε πλαγιά.
Για να μεταβεί κάποιος στο μνημείο ακολουθεί από το Νεραιδοχώρι το δρόμο προς το ποτάμι και από εκεί με τα πόδια γύρω στα 400μ. ακολουθώντας τις πινακίδες σήμανσης.
Η γέφυρα αυτή χτίστηκε κατά την παράδοση από τον Χατζηπέτρο μαζί με τη σκάλα (ένα πέτρινο μονοπάτι συνέχεια της γέφυρας) πριν το 1750 και αποτελούσε τη μοναδική γέφυρα στο περτουλιώτικο ρέμα, ενώ διέρχονταν από αυτή όλοι όσοι ήθελαν να πάνε στα χωριά, Νεραιδοχώρι (Βετερνίκ), Περτούλι, Πύρρα, Δέση, Αγ. Νικόλαο (Καμνάι), Δροσοχώρι (Τυφλοσέλι) Γαρδίκι και Αθαμανία (Μουτσιάρα) ως το 1938 που ο δρόμος έφθασε ως το Νεραϊδοχώρι.
Σήμερα  η γέφυρα έχει σημαντικές φθορές από την πάροδο του χρόνου, φέρει ρηγματώσεις κατά μήκος στο ανατολικό τμήμα, έχουν αποσπασθεί πέτρες από τα «καμαρολίθια» στο κάτω μέρος στο δυτικό τμήμα, ενώ στη στέψη, το λεγόμενο «κλειδί» στη νότια πλευρά έχει φθαρεί (τρίφτηκε).
Το 1984, η τότε κοινότητα Νεραϊδοχωρίου, έκανε επεμβάσεις στερέωσης, αυθαίρετα χωρίς μελέτη, με τσιμέντο ήτοι τσιμεντόστρωση αρμολογήματα τμηματικά στη δυτική πλευρά και συμπλήρωση με τσιμέντο, τμημάτων από τα καμαρολίθια που έλειπαν, πράγμα αντιαισθητικό, το οποίο όμως διέσωσε την  «Καμάρα»  από την κατάρρευση.
Το μνημείο χρειάζεται άμεσα εργασίες στερέωσης, αλλά η αρχαιολογική υπηρεσία δεν κάνει τίποτα διότι θεωρεί ότι το μνημείο δεν ανήκει στη δικαιοδοσία της επειδή δεν υπάρχουν έγγραφα που να πιστοποιούν το πότε χτίστηκε (Ελλάδα της γραφειοκρατίας!).


ΣΚΑΛΑ
Στη συνέχεια της πέτρινης γέφυρας (καμάρας), βρίσκεται η «σκάλα» (ο δήμος Αιθήκων την ονόμασε βλαχόστρατα), ένα καλντερίμι που διέρχεται σε μία απότομη πλαγιά, κατά μήκος του φαραγγιού που δημιουργείται από το ποτάμι που κατηφορίζει από τη θέση «Ξυλογέφυρο».
Αποτελεί ένα χαρακτηριστικό και καλοδιατηρημένο μονοπάτι, σημαντικό έργο οδοποιίας της εποχής που οι μετακινήσεις γίνονταν με τα ζώα. Μπορεί κάποιος να το διανύσει με τα πόδια ή με άλογο, ή να το θαυμάσει από την απέναντι πλαγιά από το δασικό δρόμο που οδηγεί από το χωριό προς το «Ξυλογέφυρο». Ξεκινά από την «Καμάρα» και καταλήγει στη θέση «Φτελιά», όπου συναντά το δασικό δρόμο. ΠΑΛΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΧΩΡΙΟ
            Ένα άλλο αξιόλογο μονοπάτι είναι αυτό που οδηγεί από την «Καμάρα», προς το χωριό μέσω του ρέματος του «Σταθάκη». Αποτελούσε την είσοδο προς το χωριό, ως το 1938 οπότε και κατασκευάστηκε ο δρόμος μέσω Περτουλίου. Ξεκινά από την «Καμάρα», και ανηφορίζει ακριβώς απέναντι μέσα στα έλατα και μετά από μία όμορφη διαδρομή καταλήγει κάτω από το νεκροταφείο. Είναι καλντερίμι καλά διατηρημένο, αλλά λόγω της μη χρησιμοποίησης του σήμερα, έχει κατακλειστεί από τη βλάστηση (κλαδιά δέντρων) και υπάρχει δυσκολία στη διέλευση. 


ΔΡΟΜΟΙ - ΓΕΦΥΡΙΑ

About " "

Ο Μορφωτικός και Ευεργετικός Σύλλογος Νεραϊδοχωρίου Τρικάλων «Η ΝΕΡΑΙΔΑ» ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1980. Από τότε έως και σήμερα έχει προσφέρει σημαντικό έργο στην περιοχή και τους κατοίκους της. Ο σκοπός του συλλόγου είναι η προβολή του Νεραϊδοχωρίου Τρικάλων. Η διάδοση της αγάπης για την φύση και την Ελληνική ύπαιθρο. Η διάσωση και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Και η ανάπτυξη των φιλικών δεσμών, τόσο μεταξύ των μελλών του Συλλόγου, όσο και μεταξύ όλων αυτών που για κάποιο λόγω, μέσα τους, νιώθουνε ή είναι Νεραϊδοχωρίτες.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2013 VeTeRnIkO