BREAKING

16 Οκτ 2015

Οκτώβρης και καρύδια


Μέσα Οκτωβρίου και για το Νεραϊδοχώρι είναι η εποχή που μαζεύουν τα καρύδια.
Ο βροχερός καιρός ευνόησε την ωρίμανση και οι χωριανοί μας,  με τις "καρόβεργες" στους ώμους και τα τσουβάλια παραμάσχαλα, πήραν τις στράτες για να μαζέψουν τον αγαπημένο τους καρπό.
Η έντονη βροχή σε συνδυασμό με τον ισχυρό άνεμο το βράδυ του Σαββάτου, συνέβαλε στην πτώση των καρυδιών από τα δέντρα. Ευτυχώς που το πρωινό της Κυριακής δεν ήταν βροχερό και βοήθησε όσους βγήκαν να μαζέψουν τον πολυπόθητο καρπό.

Ο ήχος από τις  "καρόβεργες" που πέφτουν με δύναμη στα φυλλώματα των αιωνόβιων δέντρων, μπερδεύετε με το  φθινοπωρινό αεράκι και μας μεταφέρει αλλοτινές φθινοπωρινές συζητήσεις γερόντων.

 -Τι λέει άρε, έμασεις κάνα καρυδ'
-Απού να μάσου δεν έχου καρυές.
-Εχς δεν εχς καρυές, στην αυλή σ' στρώμα τσ' εχσς κι τσ' ηλιαζ'ς τσ' κουκόσεις.
-Α, που τσ' ειδεις ισύ;
-Έχου ματάκια ακόμα κι γλέπου.
-Αυτά μι τα δούκε ου Τακ'ς τσ' Νάσινας γιατί πήγα κι τουν βουήθσα να τα μάσει γιατί βιάζουνταν μην τουν πιάσει βρουχή.
-Α, έτσι. Ου Τακ'ς έχει καλά καρύδια. Καλά έκανες κι τουν βουήθσεις. Καλουφάγουτα.
-Φχαριστώ. 

-Ήταν καθαρά η δεν έβγαιναν; 

-Ούλου μπιρμπισιάνα, καρύδα ντιπ!
-Τώρα που παεν'ς;
-Εικεί παένου πάλι, να κάνου λιγού μπουρμπουλόι, γιατί μι τουν αέρα ιψές δεν θα απόμνει τίπουτα ψηλά. Γλεψς ου Τακ'ς έφυγι για τη Λάρσα, κι μι είπι, ότι πέσει τώρα θ'κος.
-Αι για σένα ήταν η βρουχή ιψές. Σι έφιξι. Καλό κουράγιου.

Στα παλιότερα χρόνια οι γυναίκες του χωριού χρησιμοποιούσαν τα καρύδια για να φτιάξουν  γλυκό του κουταλιού.
Τις πράσινες φλούδες από τα καρύδια, τις έβραζαν και ύστερα με το ζουμί τους έβαφαν μάλλινα υφαντά τα οποία έπαιρναν ένα πανέμορφο καφέ χρώμα.
Έπρεπε επίσης να έχουν υποθηκεύσει καρύδια και για το στάρι που πήγαιναν στην εκκλησία για τα μνημόσυνα και τα Ψυχοσάββατα.
Πολλές φορές τα έδιναν και ως φίλεμα σε επισκέπτες.
Οι νοικοκυρές, μη έχοντας πολλές επιλογές για κέρασμα, ειδικά στα μικρά παιδιά, έδιναν μια χούφτα καρύδια (κοκόσιες) για φίλεμα σε μια απλή επίσκεψη ή στις γιορτές που έλεγαν τα κάλαντα ή για να τα ανταμείψουν για τα θελήματα που τους έκαναν.

Η καρυδιά είναι ένα δέντρο που αργεί να δώσει παραγωγή, ζει περίπου 250 χρονιά και φτάνει σε μεγάλο ύψους,  αυτο έκανε τους παλιούς να λένε: «Βάλε κερασιά για τη ζωή σου και καρυά για το παιδί σου!»


About " "

Ο Μορφωτικός και Ευεργετικός Σύλλογος Νεραϊδοχωρίου Τρικάλων «Η ΝΕΡΑΙΔΑ» ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1980. Από τότε έως και σήμερα έχει προσφέρει σημαντικό έργο στην περιοχή και τους κατοίκους της. Ο σκοπός του συλλόγου είναι η προβολή του Νεραϊδοχωρίου Τρικάλων. Η διάδοση της αγάπης για την φύση και την Ελληνική ύπαιθρο. Η διάσωση και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Και η ανάπτυξη των φιλικών δεσμών, τόσο μεταξύ των μελλών του Συλλόγου, όσο και μεταξύ όλων αυτών που για κάποιο λόγω, μέσα τους, νιώθουνε ή είναι Νεραϊδοχωρίτες.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2013 VeTeRnIkO