BREAKING

Πανίδα Νεραϊδοχωρίου

ΑΡΚΟΥΔΑ (Ursus arctos)
Η καφέ αρκούδα είναι το πιο μεγάλο χερσαίο θηλαστικό της Ευρώπης. Έχει μήκος από 1,70 έως 2 μέτρα και ζυγίζει από 60 έως 250 κιλά, ανάλογα με το φύλο και την εποχή του έτους. Σε φυσιολογικές συνθήκες ζει περίπου 25 χρόνια. Παρά την εντύπωση που επικρατεί, η αρκούδα δεν επιτίθεται στον άνθρωπο, εκτός και αν νιώσει ότι απειλείται η ίδια ή τα μικρά της. Η θηλυκή αρκούδα γεννά το χειμώνα, κάθε δύο ή τρία χρόνια, από ένα έως δύο και σπανιότερα τρία μικρά. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων αυτή την στιγμή γύρω από το χωριό πρέπει να ζούνε περίπου τέσσερα (4) με έξι (6) ζώα.ΛΥΚΟΣ (Lupus lupus)
Η παρουσία του λύκου προκαλούσε ανέκαθεν αντικρουόμενα συναισθήματα και αντιδράσεις στους ανθρώπους της υπαίθρου. Παρόλα αυτά η παράδοση και τα ήθη του λαού μας πιθανόν να συνέβαλαν στην επιβίωση του είδους στην Ελλάδα.
Ανέκαθεν οι  κτηνοτρόφοι της περιοχής είχανε προσαρμόσει την ελεύθερη βόσκηση των κοπαδιών τους με τον φυσικό κίνδυνο της συνύπαρξης του λύκου. Ένα τέτοιο παράδειγμα προσαρμογής είναι η χρήση του ελληνικού ποιμενικού σκύλου για την αποτελεσματική φύλαξη των κοπαδιών.

ΛΥΓΚΑΣ (Lynx lynx)
Λύγκας ο ακριβοθώρητος. Ζώο μοναχικό με χαρακτηριστικό γνώρισμα τις μαύρες τούφες στα αυτιά του. Μετά την αρκούδα και το λύκο είναι το τρίτο σε μέγεθος σαρκοφάγο ζώο της Ευρώπης. Με μήκος σώματος 80-120 εκατοστά και ύψος μέχρι τους ώμους από 50 έως 70 εκατοστά, ο λύγκας είναι η μεγαλύτερη γάτα της Ευρώπης. Ιδανικές συνθήκες κυνηγιού για τον λύγκα είναι τα πυκνά μεγάλα δάση, οι βραχώδεις πλαγιές και τα ενδιάμεσα ξέφωτα, ενώ μπορεί να ζήσει σε περιοχές  με μεγάλα υψόμετρα έως και 2500 μέτρα. Αν και θεωρείτε ζώο το οποίο έχει εξαφανιστεί από την περιοχή μας, πρόσφατες μαρτυρίες τον θέλουνε να έχει επιστρέψει και να διεκδικεί την επανεμφάνιση του.

ΑΛΕΠΟΥ (Vulpes vulpes)

Η γνωστή σε όλους μας ως κυρά Μάρω. Από την εποχή του Αισώπου έως και τα παραμύθια της γιαγιάς,  η Αλεπού αντιπροσωπεύει την εξυπνάδα και την πονηριάς.
Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις των ανθρώπων της υπαίθρου για όσον αφορά τη  χρησιμότητα  της.
Για τους πτηνοκτηνοτρόφους ειναι εχθρός, για τους κυνηγούς είναι ανταγωνιστής, για τους καλλιεργητές είναι σύμμαχος και για τους οικολόγους προστατευμένο είδος.
Ζώο το οποίο ο κάθε επισκέπτης θα συναντήσει κατά τις βραδινές του περιπλανήσεις στα σοκάκια του χωριού..ΑΣΒΟΣ (Meles meles)

Έχει μήκος 60-70 cm, ύψος 30 cm και βάρος 10-18 Kgr. Έχει σώμα ογκώδες και συμπαγές. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι οι δύο πλατιές επιμήκεις λωρίδες χρώματος σκούρου καφέ, οι οποίες ξεκινούν από το άκρο του ρύγχους, περιβάλλουν τα μάτια και καταλήγουν πίσω από τα αυτιά.
Ο ασβός είναι ζώο νυχτόβιο. Περνάει τη μέρα κρυμμένος στη φωλιά του, που είναι στρωμένη με άχυρο και μοιάζει με πολύπλοκο τούνελ για να μπορεί να διαφεύγει σε περίπτωση κινδύνου. Σ’ όλη του τη ζωή ο ασβός έχει τον ίδιο σύντροφο και μοιράζεται τη φωλιά του με την υπόλοιπη οικογένεια του.ΖΑΡΚΑΔΙ - Capreolus capreolus


Εάν είσαι τυχερός κατά την βόλτα σου στα δασικά μονοπάτια του χωριού θα συναντήσεις το αξιολάτρευτο ζαρκάδι. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι η μαύρη μουσούδα και η λευκή κάτω σιαγόνα. Το αρσενικό φέρει κέρατα με διακλαδώσεις που πέφτουν κάθε έτος και στη θέση τους φύονται νέα. Γύρω από την ουρά σχηματίζεται ανοιχτόχρωμη κηλίδα.  Είναι το πιο μικρό είδος της οικογένειας των ελαφιδών Έχει μήκος σώματος 1,0-1,4 m, ύψος 68-85 cm, ουρά 2-4 cm και βάρος 15-50 Kgr. Τα αρσενικά ξεπερνούν τα θηλυκά ως προς τη σωματική ανάπτυξη και το βάρος. Τα άκρα των ποδιών καταλήγουν σε οξύληκτες οπλές.


ΣΚΙΟΥΡΟΣ (Sciurus vulgaris)
Έχει μήκος 20-28 cm, ύψος 5-7 cm, ουρά 14-24 cm και βάρος 230-280
gr.  Αγαπημένη του τροφή είναι τα καρύδια. Στα τέλη του Σεπτεμβρίου και καθ΄όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου θα τον βρείτε σκαρφαλωμένο πάνω στις καρυδιές του χωριού να συλλέγει την αγαπημένη του τροφή. Εάν είστε διακριτικοί και δεν κάνετε ιδιαίτερη  φασαρία θα σας επιτρέψει να τον θαυμάσετε για αρκετή ώρα. Διαφορετικά με δυο σάλτους θα χαθεί από το οπτικό σας πεδίο.
ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ  (Erinaceus concolor)
Είναι ζώο μοναχικό νυχτόβιο και παμφάγο. Το αγαπημένο των αγροτών, καθώς ένας μόνο σκαντζόχοιρος μπορεί να κρατήσει ένα μέσου μεγέθους κήπο καθαρό από παράσιτα, τρώγοντας μέχρι και 200 γραμμάρια εντόμων κάθε βράδυ. Η φωλιά του είναι συνήθως υπόγεια. Το χειμώνα όταν η θερμοκρασία μειωθεί πολύ, πέφτει σε χειμέρια νάρκη. Εάν τον συναντήσετε.. θα ήταν φρόνιμο να μην επιχειρήσετε να τον χαϊδέψετε.ΝΥΦΙΤΣΑ (Mustela nivalis)
Είναι το μικρότερο σαρκοφάγο αρπακτικό όχι μόνο της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης. Έχει μήκος 15-25 cm, ύψος 4-5 cm, ουρά 4-6 cm και βάρος 50-170
gr. Τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι η ευελιξία που έχουνε στο σώμα τους. Πολλές είναι οι αναφορές των γιαγιάδων μας για  τις περίφημες εισβολές  τους στα κοτέτσια της περιοχής.  Εισβάλουν από πολύ μικρές τρύπες και αφού καταπιούνε ολόκληρα τα αυγά, μετά δεν μπορούνε να αποδράσουν.
ΚΟΥΝΑΒΙ (Martes foina)
Το πετροκούναβο είναι ένα μικρό θηλαστικό (στο μέγεθος μιας γάτας) το οποίο διαθέτει μια πυκνή και μαλακή γούνα χρώματος κάστανο-συκωτί καθώς και μια χοντρή φουντωτή ουρά. Είναι ζώο νυκτόβιο και αρκετά μοναχικό. Το συναντάμε συνήθως στους ορεινούς βιότοπους και κυρίως περιοχές με συνύπαρξη δάσους και βράχου. Μπορούν να βρεθούν ακόμα και σε υψόμετρο ως 4.000 μ κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, ενώ σπάνια θα τα δούμε κάτω από τα 1.500 μ.
ΕΝΥΔΡΙΔΑ ή ΒΙΔΡΑ (Lutra lutra).
Η ενυδρίδα ή βίδρα, όπως είναι πιο γνωστή, είναι πολύ συνηθισμένο θηλαστικό για τη χώρα μας. Ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις νυφίτσες και τα κουνάβια για το λόγο αυτόν μοιάζουν μεταξύ τους.
Είναι υδρόβια ζώα, μπορούνε να κολυμπήσουνε κάτω από το νερό για πολλά μέτρα, τρέφονται με ψάρια και άλλα υδρόβια ζώα. Η φωλιά τους βρίσκεται κοντά στο νερό, είναι υπόγεια και έχει πάντα δύο ανοίγματα.
Είναι ζώα παιχνιδιάρικα και εξημερώνονται εύκολα όταν συλληφθούν σε μικρή ηλικία. Στην περιοχή μας η βίδρα φωλιάζει κατά μήκος των όχθων και ζει μέσα στο ποτάμι. Αγαπημένος της μεζές η περίφημη πέστροφα.ΛΑΓΟΣ (Lepus europaeus)
Σε γενική εμφάνιση μοιάζει με το κουνέλι, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερο
ς. Έχει μήκος 50-60 εκατοστά, ύψος 20-30 και βάρος 3-6 κιλά. Το θηλυκό είναι κατά κανόνα μεγαλύτερο από το αρσενικό. Σχεδόν ποτέ δεν κατευθύνεται αμέσως στη φωλιά του αλλά εκτελεί παραπλανητικές διαδρομές προκειμένου να ξεγελάσει τους εχθρούς του. Είναι μοναχικό είδος και ζει μόνιμα σε μια περιοχή ακτίνας 500μ την οποία και δύσκολα εγκαταλείπει. Ο αριθμός των εχθρών του είναι πολύ μεγάλος, ο άνθρωπος, τα σαρκοφάγα θηλαστικά, μέχρι και τα αρπακτικά πουλιά.ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ (Pipistrellus nathusii)
Είναι το μοναδικό ιπτάμενο θηλαστικό. Φωλιάζει σε σκοτεινά μέρη (σπηλιές, κοιλώματα και σχισμές βράχων). Είναι νυχτόβιο ζώο. Τρώει κυρίως έντομα και καταβροχθίζει τροφή ίση με το μισό του βάρους της. Πίνει πολύ νερό περνώντας ξυστά πάνω από την επιφάνεια του ποταμού. Γεγονός που κάνει τους ψαράδες της πέστροφας στην περιοχή να λένε ότι το ψάρεμα τελειώνει με το που βγούνε οι νυχτερίδες.
Την ημέρα πέφτει σε ένα είδος νάρκης (λήθαργος της ημέρας) ρίχνοντας την θερμοκρασία της αλλά και την καρδιακή της λειτουργία.
 ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΣ  ( Sus scrofa )
 Μοιάζει με τον οικόσιτο χοίρο αλλά φέρει γριζόμαυρο τρίχωμα. Τα αρσενικά υπερέχουν σε μέγεθος και βάρος έναντι των θηλυκών. Είναι ζώο κοινωνικό και ζει σε πολύ καλά οργανωμένες και αυστηρά ιεραρχημένες κοινωνίες, μητριαρχικού τύπου. Αν και στην περιοχή μας δεν υπάρχουνε πολλά φυλλοβόλα δέντρα (βελανιδιές - καστανιές) ικανά να κρατήσουνε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τα κοπάδια των αγριόχοιρων.. κατά καιρούς παρατηρούμε κοπάδια τα οποία διέρχονται και διαμένουν στην περιοχή αναζητώντας ρίζες , βολβούς και πιθανός τον βασιλιά των μανιταριών (τρούφα). 

ΠΕΣΤΡΟΦΑ  (salmo trutta )
Το καμάρι των ελληνικών ορεινών ποταμών αλλά και τις περιοχής μας!
Είναι ένα πανέμορφο ψάρι με πολύ νόστιμο και εύπεπτο κρέας που ανήκει στην οικογένεια των ‘’σαλμονιδών’’ Η πέστροφα είναι ένα σαρκοβόρο και αρπακτικό ψαρί. Τρέφεται με έντομα, κάμπιες, πεταλούδες και ανάλογα με το μέγεθος της ακόμη και με ψάρια.
Η πέστροφα που υπάρχει στην περιοχή μας είναι η καθαρά ελληνική πέστροφα με τις μαύρες και κόκκινες βούλες. Τα τελευταία χρόνια έχει εισαχθεί στην Ελλάδα και η ιριδίζουσα πέστροφα εκ Αμερικής η όποια φέρει μόνο μαύρες βούλες και κατά μήκος των πλευρών της ιριδίζει. Ευτυχώς η συγκεκριμένη δεν έχει φτάσει ακόμη στην περιοχή μας.
Το ψάρεμα του συγκεκριμένου είδους είναι μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη.

Πανίδα Νεραϊδοχωρίου
 
Copyright © 2013 VeTeRnIkO